Munkatársaink

Miért gyerekek?
2007 nyarán láttunk gyerekeket táborozni valahol az északi part egyik kikötőjében. Hihetetlen lelkesedéssel, akarattal és energiával vetették bele magukat a vitorlázás alapjaiba. A klubház teraszán csomókat tanultak, rendbe tették a klub vitorlás hajóit, és elsajátították a vitorlázás alapjait.

Jó volt nézni őket. Arra gondoltunk, hogy talán ők lesznek a következő balatoni vitorlázó generáció, a mi utódaink. Talán megtanulják majd, miért nem dobunk semmit a vízbe, és miért fontos a „vitorlás etikett”. Talán ők lesznek azok, akiket segítenek majd azok az alapok, amiket egy ilyen vitorlástábor nyújt, és igazi sportemberekké teszik őket. Talán ők lesznek Magyarország leendő olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok vitorlázói. Aztán vízre szálltak. Legalábbis próbálkoztak, de nem volt két egyforma hajó…

Nem volt két teljesen működőképes szerkezet, ami a vízen tudott úszni és vitorlázni. Ez nem az edzők hibája volt, és nem a klubé. Egyszerűen nem volt pénz arra, hogy egyforma hajókat vegyenek a táborozáshoz.

Kicsit úgy éreztük magunkat, mint Magyarországon. Ismét egy olyan sportág, ami fontos nekünk, a gyerekeinknek, az edzőinknek, a táborvezetőinknek és a jövőnknek. Egyszerűen nincs rá pénz. Ezért kitaláltuk, hogyan segíthetnénk rajtuk, és létrehoztunk egy egyesületet, hogy támogassuk a magyar vitorlázás utánpótlás-nevelését, népszerűsítsük a vitorlás sportot, olyanok számára is, akik nem tudják, hogy mire való a vitorla, de egy meghatározó élménny által közénk tartozhatnak.

Céljaink:
Egyesületünk célja, hogy a vitorlázó gyerekeknek olyan körülményeket biztosítsunk a magyarországi tavakon és egyéb helyszíneken, amelyek révén kötődni tudnak a vízhez, a vitorlázáshoz és általában a sporthoz.

Elsődleges feladataink:


  • vitorlás táborok szervezése,
  • ifjúsági versenyvitorlázás,
  • ifjúsági hajóosztályok életének szervezése,
  • ifjúsági versenyek szervezése
  • vitorlázás szervezése általános- és középiskolai keretek között,
  • hazai és nemzetközi edzőtáborok, sportprogramok, turisztikai programok szervezése

VGYE Vitorlás Bázis, Budapest, Kopaszi-gát:
Elsősorban általános iskolás gyermekek számára biztosítunk tevékenységeket. Nyílt edzéseinket tavasszal és ősszel heti két alkalommal, előzetes bejelentkezés alapján tartjuk. Budapesti iskolánkban Laser Pico oktatóhajókat használunk, egyszerre maximum 15 gyermek részvételével. Minden évben nyár elején és augusztus utolsó hetében vitorlástáborokat szervezünk kezdőknek.


Balatonalmádi – Káptalanfüred RS Sailing center
Balatoni bázisunkon nyáron gyermektáborokat szervezünk. A táborok mellett az RS Sailing központban junior flottáink edzéseit is tartjuk. Az RS Feva versenycsapat és a 29er versenycsapat is itt állomásozik. Minden évben tartunk junior versenyeket a környéken, felnőtt ifjúsági oktatást és csapatépítő tréningeket felnőtteknek és gyerekeknek.


Munkatársaink:

Munkatársaink mindannyian képzett vitorlás edzők és oktatók, akik hosszú évek, évtizedek óta sokat tesznek a magyar vitorlázásért. Edzőink mellett segédedzőként olyan fiatalok dolgoznak, akik a VGYE valamelyik programjában sajátították el a sportág alapjait.

 

Náray Richárd | A klub elnöke. A 2023-as RS Feva Európa-bajnokság és általában az RS Feva programok szervezője az országban. A MVSZ vitorlásiskolai programjának vezetője. Gyermekkora óta vitorlázik, emellett vitorlásoktatóként, versenybíróként és versenyrendezőként is dolgozik. 2008 óta vitorlás edző és WS 3. szintű vitorlás oktató.


Náray Vilmos |1973 óta vitorlázik. 2021-ban végez a MVSZ vitorlás edzői tanfolyamán. A klub iskolai vitorlásprogramjának vezetője. Nemzetközi tapasztalattal rendelkező zsűritag, 2010 óta az összes magyarországi RS Feva és Laser Pico verseny zsűrijének vezetője. Hivatásos vitorlázó 1973 óta. A Dragon Európa-bajnokság szervezője a Balatonon, Magyarországon 2010-ben és 2018-ban. Aktívan részt vesz a vitorlásversenyek szervezésének minden szegmensében.


Kutassy László | Gyermekkora óta vitorlázik. Olimpiai kerettag 470-es osztályban. Testnevelő tanár, több mint 20 éve vitorlás edző. A klub RS Feva csapatának vezetőedzője.


Csák Máté | 29er csapat edzője. 20 éves. A vitorlásversenyzés ranglétráján lépett előre, jelenleg a 49er osztályban versenyez. Vitorlás edző, hobbija a repülés, és pilóta vizsgájára készül.


Török Lásszló | | 15 év vitorlázik. 2017 óta tagja a VGYE csapatának. Az RS Feva csapatának segédedzője. Van egy saját RS Feva vitorlás csapata, a neve Töröksailing. Jogász, és turisztikai szakember. Fesztiváligazgatóként 10 éves rendezvényszervezői tapasztalattal rendelkezik sporteseményeken.


Szabó Zoltán | Vitorlás edző a VGYE Klubnál 2017 óta. Szakmáját tekintve vegyészmérnök. Szenvedélye a gyermekek vitorlázása. Kezdő és haladó Laser Pico és RS Feva táborokat vezet. A Kopaszi gáton tartott nyílt edzésekért is ő felel.


Őrszigethy Éva | 2017 óta az RS Sailing Hungary nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Jelen volt az események rendezési jogának elnyerésekor. Négy gyermek édesanyja, mindannyian az RS Feva és 29er osztályban vitorláznak. Eredetileg gyógypedagógusként dolgozik, ezért ő felel a csapatban a gyerekek szellemiségéért.